TÅGTUNNEL 263

I Svanskog, närmare bestämt Bollsbyn, finns en 263 meter lång järnvägstunnel. Det är den längsta tunneln som finns på Sveriges museijärnvägar. 
2022 lanserade Folkmusik i Svanskog kulturprojektet TÅGTUNNEL 263, där vi under en treårsperiod årligen kommer att sätta upp en ny unik föreställning i tunneln.

 

Folkmusik i svanskog presenterar 2023

På rätta spår igen

Fröken Eleonora bor tillsammans med hennes dotter Elsa och hennes sjuka moder Agneta på torpet Bergslyckan. De är fattiga men håller humöret uppe med hjälp av deras starka tro, en dag får de en möjlighet att sälja en bit av deras mark vilket gör att de får det bättre ekonomiskt en kort tid framöver, men pengarna tar slut och även deras jobb hos patronen och tvingas flytta.
Samtidigt ger sig den olycklige Patron Thomas Adelflycht ut i skogen för att avsluta sitt liv, då han inte längre finner någon glädje i livet…

Föreställningen är baserad på ett urval av noveller av den lokala 1800-talsförfattarinnan Betty Janson.

Från 11 år.

Föreställningar 2 juli

2023 spelar vi föreställningar söndag den 2 juli kl. 12 och kl. 16

Det här ingår i upplevelsen

Våra artister

Maria Bild

Foto: Mattias Holter

Maria andersson

Fiol, manus, gestaltning och konstnärlig ledare

Maria Andersson blev riksspelman på fiol 2016 och är utbildad vid Musikhögskolan Ingesund.

I föreställningen kommer ni se och höra Maria som:

porträtt föreställande Therese Hugosson

Foto: Malin Robertsson Harén

Therese olsson hugosson

Klarinett, gestaltning och konstnärlig ledare

Therese Olsson Hugosson blev riksspelman på klarinett 2017 och är utbildad vid Musikhögskolan Ingesund.

I föreställningen kommer ni se och höra Therese som:

Foto: NN

Johan Fält

Skådespelare, regissör och musiker

Skrivit manus, regisserat och skådespelat sedan slutet på 1980-talet.

I föreställningen kommer ni se och höra Johan som:

Hanne Hermansson

Foto: NN

Hanne Hermansson

Musikalartist

Sångerska och musikalartist som bland annat innehaft rollen som Anna i Värmlänningarna under många år.

I föreställningen kommer ni se och höra Hanne som:

Victor Estby

Foto: Niklas Eriksson-Ingemar Media

Victor Estby

Författare och journalist

Författare och journalist sedan 1990-talet. Har givit ut både skönlitterärt och limerickar, samt skrivit för otalet tidningar och magasin.

Betty Janson SPA2 (cropped).jpg
Betty Janson. Foto: NN - <https://portrattarkiv.se/details/Di4a42b6X_AAAAAAAABhvA

Om författaren betty janson

Birgitta Janson (1836-1927) föddes i Edsleskog och växte upp med nio syskon. Hennes far var riksdagsman för bondeståndet och han var liberal i sina värderingar gällande kvinnans arvsrätt, straffrätt och fångvård. Trots att hon blev upplärd att bli bondhustru så började hon under deras tid boende i Svanskogs Prästgård att skriva poesi och noveller. Under decennieskiftet 1860/1870 flyttade hon till Åmål och blev en del av väckelserörelsen och frikyrkornas verksamhet. Detta avspeglar sig när hon 1884 får sin första bok publicerad, Hemmets solsken och i resten av hennees författarskap. Hennes böcker publiceras under pseudonymen Betty eller Betty Janson och kategoriseras i genren ”from brukslitteratur”. 

Då det övriga författaryrket under denna tid dominerades av män som hindrade kvinnor från att vara författare så var den fromma brukslitteraturen en framkomlig väg för kvinnliga författare. Av samma anledning ansågs den fromma brukslitteraturen ha lägre status av etablissemanget, men genren gav kvinnor möjlighet att vara författare och i genren kunde de också utmana prästämbetet som annars stod för de religiösa tolkningarna. Berättelserna prioriterar begrundan framför enkelt underhållningsvärde och behandlar religiösa, existentiella och etiska teman. Kvinnorna, som i annan litteratur ofta var ganska ensidiga, fick i denna litteratur komplexa karaktärer som reflekterade över nämnda teman och ofta stod de också i centrum för berättelsen. Betty blev en så pass populär författare att hon i sitt yrke reste runt i landet långt upp i åldern.

I Tågtunnel 263 har vi valt ut ett antal noveller som vi bearbetat till en föreställning.

Bra att veta inför dagen

Klä dig varmt och ha stadiga skor

Eftersom föreställningen sker inne i en järnvägstunnel blir temperaturen åtskilliga grader lägre än utomhustemperaturen. Se till att klä dig varmt inför besöket och ha bra skor på fötterna eftersom du kommer röra dig i naturmiljöer.

Parkering

Vi återkommer med mer information om parkering i anslutning till Järnvägstunneln.

TILLGÄNGLIGHET

Det är möjligt att ta sig fram med rollator/käpp/kryckor. Mat serveras vid grusvägen ner mot järnvägstunneln. Det är cirka 200 meter från grusvägen till järnvägen på bred skogsgata. Därefter går man på järnvägsrälsen ca 50 meter till tunneln och in till föreställningen. Om du har frågor gällande tillgänglighet eller använder rullstol, vänligen kontakta oss innan du köper biljett.

STANNA ÖVER NATTEN oCH UPPLEV MER

Bo på Svaneholm herrgård

Bo en eller flera nätter i herrgårdsmiljö på vackra Svaneholm Hotell precis vid Svansjön. 

Särskilt paketerbjudande med resa och övernattning

Under Tågtunnel 263 har Svaneholm Hotell ett särskilt paketerbjudande till dig som köper biljetter till föreställningen. I erbjudandet ingår dubbelrum och frukost för endast 1095 kronor. Dessutom ingår resa till och från Åmål Järnvägsstation. Allt du behöver för en fantastisk upplevelse av natur och kultur som Svanskog har att erbjuda! Boka din övernattning genom att maila svaneholmhotel@gmail.com. För att ta del av paketerbjudandet, ange kod: Tågtunnel.

Övernatta i sovvagn

Om ni vill övernatta i en av Sveriges sista sovvagnar av typen WL5DE som är av många ansedd som SJ´s finaste sovvagn, då kan ni boka in en övernattning på Silleruds station, mer information hittar ni här!

Paddla kanot och gå på museum

Vid Svaneholms station finns också stations- och bruksmuseum där man kan se hur det såg ut på Svanskogs station förr i tiden. Här finns en väntsal och en tågexpedition från gångna tider.

Ni kan också boka kanot och paddla runt våra vackra sjöar.

Tågtunnel 263 - samarbetsparter och bidragsgivare

SPONSORPAKET

Vill ditt företag synas tillsammans med Tågtunnel 263? Vi erbjuder olika sponsorpaket – mini, brons, silver, guld och platina för att du ska hitta ett paket som passar ert synlighetsbehov. Maila oss på hej@folkmusiksvanskog.se.

Foto: yanalya – www.freepik.com

Samarbetsparter och bidragsgivare 2022

Tack för ert stöd.

Föreställningen sker i samarbete med JÅÅJ – Järnvägssällskapet Åmål-Årjängs Järnväg. Övriga samarbetsparter och bidragsgivare är följande:

FOLKMUSIK FÖR ALLA